Vergeldend

Soorten reciprozaagbladen

Er zijn verschillende soorten heen en weer bewegende zaagbladen, elk met zijn eigen unieke functies.

Koolstofstaal

Zaagbladen van koolstofstaal zijn de meest voorkomende reciprozaagbladen. Ze zijn goedkoop en zullen waarschijnlijk het mes worden dat u het meest gebruikt. Er zijn echter enkele nadelen aan dit soort messen.

Ten eerste zijn ze alleen bedoeld om zachtere materialen te snijden, meer bepaald naaldhout. Helaas, als je ze op hardere materialen gebruikt, zullen de messen moeite hebben om ze door te snijden; hierdoor kan uw zaag beschadigd raken. Ten tweede zullen koolstofstalen messen, zelfs bij correct gebruik, veel sneller verslijten dan andere, duurzamere soorten messen.

Koolstofstaal

Hoge snelheid

HSS- of hogesnelheidsstalen messen zijn een duidelijke upgrade ten opzichte van koolstofstalen messen. Een heen en weer bewegende zaag uitgerust met een snelstaalblad zal gemakkelijk door verschillende materialen kunnen snijden, zowel zacht als taai.

Deze bladen zijn niet per se bedoeld voor het doorzagen van zaken als beton of tegels, maar ze kunnen gemakkelijk door alle soorten hardhout, zachtere metalen etc. snijden. Bovendien hebben hogesnelheidsbladen het extra voordeel dat ze niet zo snel bot worden, dus het blad zal gaan veel langer mee dan een gewoon koolstofstalen mes.

Bi-metaal

Een bimetaalmes is gemaakt van twee verschillende metalen die met elkaar zijn verbonden. In het geval van een legeringsmes zoals HSS, worden verschillende metalen met elkaar vermengd tijdens de fabricage van staal. In het geval van bi-metaal worden twee lagen ongelijk metaal, meestal verenstaal en snelstaal, aan elkaar gelast om het blad te vormen.

Het lichaam van het blad is gemaakt van verenstaal, terwijl de snijkanten zijn gemaakt van snelstaal. Het verenstaal zorgt ervoor dat de messen flexibeler zijn, wat resulteert in minder breuk. De combinatie resulteert in een mes dat langer meegaat maar de snijkanten op een hogere temperatureuur behoudt.

Qua functie lijkt een bimetaal zaagblad sterk op een snelstaal zaagblad, omdat beide in de eerste plaats bedoeld zijn voor het zagen van zowel zachtere materialen zoals hout als metaal. Waar ze echter verschillen, is wat betreft duurzaamheid. Een heen en weer bewegend zaagblad gaat veel langer mee dan een koolstofstalen zaagblad. Evenzo gaat een bimetaalmes nog langer mee.

Bi-metaal

Traditionele wijsheid stelt dat een mes met hoge snelheid ongeveer vijf keer zo lang meegaat als een mes van koolstofstaal, terwijl een bimetaalmes tien keer zo lang meegaat. Dus als u een duurzaam mes nodig heeft dat zeer weinig kans heeft om te breken, dan moet een bimetaalmes uw eerste optie zijn.

Carbide getipt

Zaagbladen met hardmetalen punt zijn uitstekend geschikt voor het zagen van aluminum, messing, brons en andere non-ferro metalen. Deze messen kunnen ook worden gebruikt voor het zagen van zacht staal, tegels en ander metselwerk.

Als je al bekend bent met zaagbladen, dan heb je waarschijnlijk al eerder de uitdrukking ‘hardmetalen punt’ gehoord. Vrijwel elke soort zaag die er is, kan worden uitgerust met hardmetalen messen. Ze zijn niet alleen voor elk specifiek soort werk. Een hardmetalen mes is eerder wat u nodig heeft als u echt door taai materiaal moet snijden. Stel dat u bijvoorbeeld door plaatwerk moet snijden; Welnu, dat is een situatie waarin u voor het hardmetalen zaagblad wilt gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *