Vergeldend

Reciprozagen 101 – Alles wat u moet weten

Een heen en weer bewegende zaag beweegt als een goede, ouderwetse, handaangedreven ijzerzaag. Dat was in feite het idee toen deze voor het eerst werden ontwikkeld (daarover later meer).

Hierdoor kan de gebruiker de zaag op zijn plaats houden, terwijl het blad al het werk doet, heen en weer zagen naar beneden of naar boven.

De eigenlijke vorm van de zaag lijkt sterk op een boormachine, alleen met een mes dat aan de voorkant uitsteekt in plaats van boren.

Deze ontwerp- en zaagactie beperkt de zaag wat betreft het maken van precisie- en hoeksnedes, maar wat betreft eenvoudige zaagsneden tot grote materialen, het kan niet worden verslagen.

Een korte geschiedenis van de reciprozaag:

Reciprozagen zoals we die nu kennen, hebben een relatief korte geschiedenis die begon rond de jaren 1940. Maar om eerst te begrijpen waarom ze zijn uitgevonden, kun je het beste eerst een basis ijzerzaag bespreken.

IJzerzagen zijn een eenvoudige en ongelooflijk oude stijl van de zaag en elke werkplaats heeft er een. Waarschijnlijk heb je er een in je garage, zelfs als je geen idee hebt waar het vandaan komt.

Deze zagen zijn erg basic, meestal bestaande uit een lang blad, met een handvat erop. Om er een te gebruiken, plaatst u het gewoon over het werkstuk en begint u heen en weer te zagen. Je weet dit waarschijnlijk al.

Deze zagen waren lange tijd de primaire optie voor verschillende aannemers, van loodgieters tot woningbouwers. Gelukkig werd elektriciteit iets en namen elektrische gereedschappen een vlucht.

In 1949 kwam Milwaukee Electric Tool Co. met een haakse zaag die erg leek op de heen en weer bewegende zagen die we nu zien, alleen met het zaagblad naar beneden gericht. Deze werden voornamelijk op de markt gebracht voor loodgieters, die een manier nodig hebben om pijpen in krappe ruimtes te zagen.

Reciprozaag

Wist u?

In 1951 werd de eerste “Sawzall” gemaakt, ook door Milwaukee Electric Tool Co. Dit was de eerste elektrische ijzerzaag die mobiel was en uiteindelijk het zaagspel volledig veranderde.

Deze innovatieve zaag was duurzaam genoeg om aan de eisen van verschillende soorten contracten te voldoen en had ook verwisselbare zaagbladen waarmee de gebruiker hem aan bepaalde materialen kon aanpassen. De Sawzall Recip Saw explodeerde snel daarna in populariteit, om voor de hand liggende redenen.

Nu moet ik een paar dingen verduidelijken. Er zijn op dit moment een aantal verschillende namen voor reciprozagen, waaronder “receptzaag”, “hognose” en “Sawzall”. Wat het laatste betreft, hoewel Sawzall in feite een merkproduct is, is het synoniem geworden met heen en weer bewegende zagen.

Dit is een beetje zoals wanneer iemand een frisdrank een ‘cola’ noemt, zelfs als dat niet het geval is, of wanneer je iemand naar weefsels hoort verwijzen als ‘Kleenex’. Dus hoewel Sawzall een echte specifieke lijn zagen is, is het niet ongebruikelijk om iemand een reciprozaag te horen noemen als een Sawzall. Ik hoop dat dat de zaken opheldert.

Een andere term die de afgelopen jaren is ontstaan, is ‘Hackzall’. Dit is een generieke manier om te verwijzen naar kleinere reciprozagen die zijn gemaakt om nog draagbaarder en gebruiksvriendelijker te zijn. Sawzalls zijn voor het grootste deel de grootste van de twee, waardoor Hackzalls populairder worden voor de gemiddelde gebruiker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *